Wanneer je van dichtbij wel goed kunt zien maar voor veraf niet, dan ben je myoop. De Nederlandse benaming voor Myopie is bijziendheid. Het wazige zicht veraf ontstaat door dat de lengte van het oog te lang is. De afbeelding waarnaar je kijkt in de verte valt dan voor het netvlies. Door het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan deze oog fout weer gecorrigeerd worden.

De laatste jaren ontwikkelen kinderen steeds vaker een toenemende minsterkte. Dit wordt progressieve myopisering genoemd. De oorzaken van myopisering zijn voor een deel erfelijk, maar hebben ook te maken met de tijd waarin we leven. Zo spelen kinderen steeds minder buiten waardoor de ogen minder daglicht binnenkrijgen. Verder kijken we steeds meer op korte afstanden door het gebruik van smartphones, beeldschermen en tablets. 

Risico’s 

Kinderen die op jonge leeftijd al een min-sterkte nodig hebben (bijziend zijn), lopen in deze moderne tijd meer risico.  Door hun levensstijl en manier van kijken is het mogelijk dat hun bijziendheid sterk door ontwikkeld. Hierdoor neemt hun minsterkte dusdanig hoge waardes aan dat dit op latere leeftijd schade aan het oog kan veroorzaken (slechtziendheid). 

Om te kunnen vaststellen of kinderen tot de risicogroep behoren is het van belang om al in een vroeg stadium, naast de sterkte, de lengte van het oog te meten. Door de lengte van het oog te vergelijken met de standaard ooglengtes kan het risico op slechtziendheid op latere leeftijd in kaart gebracht worden. 

Onze zorg

Onze passie zit in “het dagelijks bezig zijn met het bieden van de beste kijkoplossing voor ogen”. Dit geldt ook op het gebied van myopisering. Zo beschikken al onze winkels over speciale apparatuur om de lengtes van het oog te meten, alleen op die manier kunnen wij ook op dit gebied de beste kijkoplossing adviseren.

Als de meetgegevens uitwijzen dat er een risico bestaat op myopisering dan zijn er tegenwoordig een aantal mogelijk om de groei-ontwikkeling van het oog te remmen. Dit kan met speciale brillenglazen of contactlenzen. Onderstaand zetten we deze kort op een rijtje: 

Zachte lenzen

Zachte lenzen

Deze zijn dun en drijven in de traanfilm. Doordat de lenzen ongeveer even groot als het gekleurde gedeelte (de cornea) van het oog zitten ze erg stabiel en zijn daarom erg geschikt voor het beoefenen van allerlei sporten. Er zijn twee soorten zachte lenzen, lenzen die je dagelijks vervangt of eens per maand. We bespreken graag de verschillen. 

Nachtlenzen

Nachtlenzen

Nachtlenzen worden, zoals de naam ook aangeeft s’ nachts gedragen. Tijdens het slapen corrigeren deze de vorm van het oog, zodat er overdag weer zonder lenzen scherp gezien kan worden. Niet ieder oog is geschikt is voor deze lenzen, onze specialisten beoordelen dit tijdens het vooronderzoek. 

Brillenglazen

Brillenglazen

In deze speciale brillenglas bevinden zich speciale ringen. Deze zijn nauwelijks zichtbaar en corrigeren niet alleen de sterkte, maar remmen ook de groei van het oog.  

Samen met u kijken onze experts welke oplossing voor u het meest gepast is.

“Met ons oogonderzoek leveren we meer kijk op je zicht. Het is een gezondheidscheck van je ogen.”

Oogzorg Opticien / Contactlensspecialist
Arie Kruithof